Najpopularniejsze wiadomości i informacje dla miasta Olsztyn

Uczestnicy warsztatów lepią pierogi

Prezydent Olsztyna - tradycyjnie już - spotkał się z przedstawicielami olsztyńskich redakcji. W tym roku wigilijne spotkanie miało niezwykły przebieg.

Przedświąteczny okres to często czas tego typu spotkań. Rozmowy przy symbolicznym posiłku, życzenia i... oryginalne warsztaty - tak w skrócie wyglądała tegoroczna wigilia z mediami, która odbyła się w Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych.

- Życzę Wam wszystkiego co najlepsze - mówił prezydent Piotr Grzymowicz. - Abyście mieli same dobre tematy, a kolejny rok był lepszy od tego kończącego się.

Zanim była okazja spróbować wigilijnych barszczu i postnych pierogów, uczestnicy spotkania zostali zaproszeni przez nauczycieli i uczniów "Gastronomika" na niezwykłe warsztaty. To była doskonała okazja, by nauczyć się... przygotowywać właśnie pierogi. Instruktorzy opowiedzieli i pokazali jak przygotować m.in. ciasto i farsz. Potem każdy miał okazję przygotować porcję posiłku.

- Pierogów nie musimy robić w Wigilię, możemy się tym zająć wcześniej - podpowiada kierownik szkolenia praktycznego w ZSGS, Anna Chodorowska. - Wystarczy gotowe pierogi podmrozić w jednej warstwie, tak, żeby się nie skleiły. Po godzinie, dwóch wystarczy przełożyć je do worków, podpisać, a w dniu Wigilii tylko przygotować jakąś okrasę oraz ugotować je w osolonej wodzie i posiłek mamy gotowy.

Jak podpowiadają specjaliści z "Gastronomika", najlepszy przepis na wigilijny farsz to obgotowana - także z suszonymi grzybami - kiszona kapusta, którą należy drobno posiekać, dodać drobno pokrojone albo starkowane na tarce o grubych oczkach, podsmażone wcześniej pieczarki, drobno posiekaną, podsmażoną cebulę. Wszystko doprawić i raz jeszcze razem przesmażyć i odsączyć.

Jednak kluczowym elementem pierogów jest ciasto.
* ciasto na pierogi - wariant I
mąka pszenna (500 g)
sól (8 g)
woda (265-300 ml)
* ciasto na pierogi - wariant II
mąka pszenna (500 g)
sól (8 g)
rozpuszczone masło (100 g)
żółtko (1 szt)
mleko do gęstości

[galeria zdjęć]

<- Wstecz do: Archiwum