Produkty pełnoziarniste nie są wynalazkiem współczesnych szefów kuchni, ale jednymi z najbardziej pierwotnych i bardzo zdrowych produktów dla człowieka. Aby mieć pewność, że nasza dieta jest zdrowa i zawsze będzie zapewniać nam odpowiednią ilość energii, powinniśmy regularnie spożywać produkty pełnoziarniste.

ciemne-pieczywo

Czym są produkty pełnoziarniste?

Produkty pełnoziarniste to produkty, który zawiera wszystkie części naturalnego ziarna, są w takiej postaci, w jakiej rosły i dojrzewały. Samo ziarno nazywa się bielmem. Zawiera niezbędne składniki odżywcze, które sprawiają, że żywność jest wartościowa i jadalna. Są to węglowodany i białka, które są potrzebne do rozwoju drugiej ważnej części ziarna - zarodka zbożowego, który z czasem może przekształcić się w nową roślinę. Kolejną częścią ziarna jest łuska ziarna, nazywana jest również otrębami. Otacza i chroni magazyn składników odżywczych i zarodka. Jeśli ziarno zostało poddane obróbce - łuszczeniu, obieraniu i mieleniu - pozostaje w nim tylko bielmo. Z bielma składa się pszenica, z której wytwarza się białą mąkę. Wraz z utratą skorupy i zarodka zboże traci większość witamin i minerałów, a otrzymany produkt to praktycznie same węglowodany. Jeśli chcemy, aby w naszej diecie znajdowało się wiele zdrowych produktów pełnoziarnistych, powinniśmy skorzystać z opcji, jaką jest catering dietetyczny Olsztyn.

Jakie są korzyści ze spożywania produktów pełnoziarnistych?

Spożywanie produktów pełnoziarnistych poprawia pracę jelit i łagodzi zaparcia dzięki dużej zawartości błonnika. Całe ziarna są niskokaloryczne i ich trawienie zajmuje dużo czasu. Oznacza to, że przez dłuższy okres będziemy odczuwać sytość, a poziom cukru we krwi pozostanie stabilny. Nie możemy zapomnieć o całym zestawie przydatnych substancji: o witaminach B i E, wapniu, potasie, sodzie, magnezu, miedzi, cynku i fosforze. Do produktów pełnoziarnistych należą m.in. ryż brązowy, ryż dziki, kasza gryczana, płatki owsiane, kasza jęczmienna, mąka pełnoziarnista, chleb razowy pełnoziarnisty. Takie produkty można znaleźć w prawie każdym sklepie. Najważniejsza jest nasza decyzja – zamiast sięgać po białą mąkę, sięgnijmy po mąkę pełnoziarnistą. Zamiast wybierać biały chleb, powinniśmy wybierać chleb pełnoziarnisty. Chleb z otrębami można również przypisać produktom zbożowym, zwłaszcza jeśli oprócz otrębów występuje nie tylko biała mąka pszenna, ale także mąka żytnia. Całe ziarna można znaleźć w musli, płatkach zbożowych, a nawet niektórych ciastkach. Aby jednak nie wpaść w „pułapkę” producenta, trzeba dokładnie czytać etykietę każdego produktu. Ponadto należy zwrócić uwagę na zawartość soli i cukru w ​​zbożach. Jeśli w produkcie znajduje się zbyt dużo jednego z tych dwóch składników, najlepiej unikać danego produktu.