Poznaj trzy najpopularniejsze dania kuchni japońskiej

Miłośników orientalnych kuchni nie brakuje. To idealna opcja dla wszystkich, którzy lubią od czasu do czasu poeksperymentować z egzotycznymi przysmakami. Nie budzi wątpliwości fakt, że jedną z bardziej interesujących kuchni na świecie jest kuchnia japońska. Warto docenić ją ze względu na wykorzystanie oryginalnych produktów i ciekawe połączenia smakowe. Co ważne, popularne dania japońskie bez większych trudności przygotujemy w swoich domach.

Zakochaj się w sushi

Nie da się ukryć, że najpopularniejszą japońską potrawą jest sushi. Do przygotowania tego dania wykorzystuje się ryż, wodorosty oraz wybrane przez siebie dodatki. Ciężko byłoby wyobrazić sobie sushi bez surowych ryb, które charakteryzują się wyrazistym smakiem. Warto wspomnieć również o dodatku marynowanego imbiru czy ostrego w smaku chrzanu wasabi. Co ważne, danie to możemy przygotowywać z rozmaitymi dodatkami, a przy ich wyborze ogranicza nas tak naprawdę tylko fantazja. Wiele osób przepada za sushi z dodatkiem ogórka, a inni nie wyobrażają sobie tego dania bez sosu owoców morza. Sushi tradycyjnie spożywa się przy użyciu pałeczek. Można je jadać również używając palców. Przygotowanie sushi nie jest skomplikowane, a produkty niezbędne do jego przygotowania dostaniemy w większości supermarketów. W Polsce kultura sushi jest bardzo mocna, świadczą o tym liczne restauracje, takie jak na przykład Sushi Bemowo - sprawdź więcej.

Czym jest dango?

Kuchnia japońska słynie również z przysmaku zwanego dango. To nic innego jak kluski, które robi się przy użyciu mąki ryżowej. Kluski te mają okrągły kształt i są stosunkowo duże. Przygotowanie tych kulek jest bardzo proste, a do ich podania warto wykorzystać specjalne szpadki. Na szpadki nabija się przeważnie od trzech do czterech kulek. W książkach traktujących o kuchni japońskiej nie brakuje przepisów na barwione kluski, które prezentują się bardzo dekoracyjnie. Spożywa się je z rozmaitymi pastami, a jedną z najpopularniejszych jest słodka pasta azuki. Smak klusek można urozmaicać, dlatego każdy bez większych trudności odnajdzie swój ulubiony smak. W Kraju Kwitnącej Wiśni dango podawane jest w asyście zielonej herbaty.

Ramen dla miłośników zup

Zupy są cenione na całym świecie. Uwielbiamy je ze względu na smak i z reguły proste przygotowanie. Jeżeli marzy nam się zupa japońska, postawmy na ramen. Bazę zupy stanowi mięsny wywar, który gotuje się na kościach wieprzowych. Jeżeli chcemy, aby wywar miał jak najbardziej japoński charakter, możemy dodać do niego owoce morza. Do zupy koniecznie dodaje się tare. Tare to nic innego jak słona, pełna aromatu esencja, którą warto jest umieścić na dnie miski.

Nie bez znaczenia jest również to, jaki makaron wykorzystamy do zupy ramen. Najlepiej w tej roli sprawdzi się tradycyjny japoński makaron, który jest przygotowywany na bazie mąki pszennej, wody oraz kansui. Kansui to również woda, ale w odróżnieniu od tej zwykłej jest ona bogata w kwasy oraz węglany. Znajduje się w niej również dużo sodu, który odpowiada za jej bardzo słony smak. Warto dodać, że istnieje wiele odmian zupy ramen. Można wzbogacać ją naszymi ulubionymi dodatkami. Nic nie stoi na przeszkodzie, byśmy dodawali do niej najbardziej lubiane przez nas warzywa.