Domowe wędliny

Z roku na rok wzrasta świadomość społeczeństwa w zakresie zdrowego trybu życia, w tym także zdrowego żywienia.  Staramy się uprawiać więcej sportu, rzucać nałogi, jeść więcej warzyw i owoców. Niektórzy rezygnują z jedzenia żywności przetworzonej, unikając również wędlin. Nie jest to działanie do końca słuszne, gdyż wybierając wędliny dobrej jakości, najlepiej wytwarzane we własnym domu, nie szkodzimy zdrowiu. Wręcz przeciwnie, urozmaicamy jadłospis, co ma na zdrowie organizmu znaczący wpływ. Jak dokonać właściwego wyboru? Czy wędliny sklepowe na prawdę tak różnią się od tych domowej roboty? Odpowiedzi znajdziesz w artykule.

Różnica w smaku, wyglądzie i zawartości mięsa

Pierwszą rzeczą po jakiej dokonujemy oceny jest wygląd. Już na pierwszy rzut oka widać, która wędlina nie jest domowej roboty. Poznasz ją po tym, że mieni się i błyszczy, wszystko to przez wysoką zawartość składników chemicznych, którymi są "napakowane". Produkty naturalne wyglądają inaczej, ponieważ są wytwarzane z naturalnych, nieszkodliwych dla zdrowia składników.

Największe znaczenie podczas spożywania posiłku ma dla nas jednak smak, nie wygląd. Ten jednak również pozostawia wiele do życzenia w przypadku wędlin z marketów. Często zawartość mięsa jest znikoma, poniżej połowy, w skrajnych przypadkach zdarza się nawet, iż wynosi zaledwie 20 %. Ten skandaliczny skład odpowiada za to jak taki wyrób smakuje. A nie smakuje wcale. Inaczej dzieje się w przypadku wędlin domowej roboty, które są wręcz naszpikowane mięsem, stanowi ono podstawę ich składu. Nie pozostaje to bez znaczenia na wspaniały smak i aromat, jakim możemy się cieszyć podczas posiłku.

Wpływ na zdrowie

Poza niesamowitym smakiem i zapachem, z którym sklepowe wyroby nie mogą się równać, wędliny domowe wygrywają również wpływem na nasze zdrowie. Ich zamienniki z supermarketów zawierają mnóstwo konserwantów, by mogły jak najdłużej zachować świeżość i stać na półce. To jednak nie pozostaje bez wpływu na zdrowie organizmu. W składzie takich produktów znajdziemy mnóstwo innych szkodliwych substancji, m.in. glutaminian sodu, który przy długotrwałym spożywaniu może być szkodliwy, fosforany, przyspieszające starzenie się skóry oraz powodujące osteoporozę czy karageny, mogące wpływać na powstawanie nowotworów. Często wędliny ze sklepu zawierają dodatki sztucznych aromatów dymu wędzarniczego, wszystko po to by zmylić i skusić klienta, skłaniając go tym samym do dokonania zakupu.

Warto być jednak świadomym konsumentem i nie dać się zwieść tego typu sztuczkom. To, czym karmimy nasz organizm, procentuje w przyszłości. Karmiąc się chemią, nie zwracając uwagi na składy produktów, dostarczamy mu szkodliwych substancji, które wpływają na rozwój różnych chorób, między innymi nowotworów, będących prawdziwą plagą naszych czasów. Zalecamy w trosce o Ciebie i Twoją rodzinę, wybieraj tylko wędliny z małych, domowych wędzarni lub produkuj swoje. To wbrew pozorom nie zajmuje dużo czasu i nie wymaga specjalnych umiejętności, Twój organizm zaś na pewno Ci się odwdzięczy!