Utylizacja oleju spożywczego i podejście ludzi

Nie od dziś pewnym jest też i to, że przepisy dotyczące utylizacji oleju spożywczego mogą być różnie interpretowane. Mowa tu dokładnie o tym, że napisane są tą terminologią prawniczą i czasami jest możliwe ich naginanie. Różnie też bywa z ich egzekwowaniem, bo nie od dziś pewnym jest to, że urzędy mają ograniczone zasoby, czyli w skali miesiąca mogą w danym regionie wykonać tylko pewną ilość kontroli.

Niektórzy właściciele restauracji w przeszłości tylko po części utylizowali ten zużyty olej spożywczy i po części też wylewali go do toalety. Mogli też zostać na tym procederze przyłapani i w związku z tym mieć pewną ilość nieprzyjemności. Nie chodzi tu jedynie o te dość wysokie grzywny, ale też i o to, że przez jakiś czas stawali się celem urzędów, jeśli chodzi o te dość częste i na dokładkę wyrywkowe kontrole. Takowe po tym przyłapaniu na gorącym uczynku trafiały się im znacznie częściej, bo już raz złamali prawo i zapłacili dotkliwą w sensie finansowym grzywnę. Potem natomiast urząd się nimi interesował przez wiele miesięcy i w tym czasie musieli postępować niezwykle poprawnie, bo częstsze kontrolowanie to więcej problemów i to ciągłe trzymanie się wytycznych. W aspektach tego typu tkwi problem, ale wielu tego typu problemy omijają ze względu na ograniczoną liczbę kontroli w skali roku.

Ograniczona liczba kontroli

Jeśli chodzi o firmy utylizujące olej spożywczy i restauracje to najczęściej się je kontroluje w sporych miastach. Mowa tu dokładnie o tym, że w większych miastach znajdują się te urzędy kontrolujące i najwygodniej się im kontroluje te najbliżej znajdujące się firmy tego rodzaju. Dlatego też te z mniejszych miast teoretycznie mają łatwiej, bo mogą niemal bezkarnie wylewać olej spożywczy zaliczany do zużytego do toalety. Jeśli natomiast mają one także faktury za tego typu usługę to zazwyczaj mają spokój. Ten stan rzeczy może zmienić telefon do urzędu od konkurencji. Problem tkwi jedynie w tym, że tego typu dziwne pozbywanie się zużytego oleju spożywczego to w miastach mniejszych coś często spotykanego, a urzędnicy, którzy jechali ponad godzinę do danej miejscowości zapewne skontrolują wszystkie lokalne restauracje, po to by wystawić jak najwięcej mandatów.

logo-trafin-oil

Nieciekawe ekonomicznie czasy

Utylizacja oleju spożywczego w czasach nieciekawych ekonomicznie, to w znacznym stopniu taka utylizacja, która ma miejsce głównie na papierze. Znacznie częściej jest tak w mniejszych miejscowościach, bo tam łatwiej ukrywa się ten nieciekawie wyglądający proceder, choć czasy nieciekawe w sensie ekonomicznym to także innego typu problemy. Mowa tu o tym, że firmy upadają i mniej pieniędzy wpływa do budżetu, a to oznacza skromniejsze środki na kontrolowanie restauracji i firm utylizujących olej spożywczy. Ze względu na tę konkretną przyczynę te wycieczki do mniejszych miejscowości, po to by kontrolować restauracje stają się czymś w formie okazji lub robi się tego typu akcje tylko po zawiadomieniu. Jednym słowem taki wyjazd na kontrole bez przyczyny może się raczej nie trafić.