Reklamy kaw, które każdego dnia atakują nas w telewizji i Internecie, nie zawsze mówią prawdę. Wiele popularnych produktów wcale nie imponuje smakiem, aromatycznością, a nawet świeżością, a najlepsze kawy zwykle nie znajdują się na sklepowych półkach. Na szczęście alternatywą są palarnie kawy, gdzie znaleźć można wysokojakościowe ziarna. Sprawdźmy czym się kierować, by wybrać najlepszy produkt – zarówno pod kątem jakości, jak i własnych preferencji.

Najlepsze kawy – jak je wybierać?

Wybieramy najlepsze kawy! Na co zwrócić uwagę?

Po pierwsze – Gatunek

Najpopularniejszymi gatunkami na naszej planecie są Arabica i Robusta, przy czym to ta pierwsze ma palmę pierwszeństwa – pochodzi z Etiopii i stanowi aż 75 procent produkcji kawy na świecie. Arabica jest łagodniejsza w smaku, posiada bardzo przyjemny, czasami czekoladowy aromat i zamiast pobudzenia, daje relaks. Robusta z kolei posiada o wiele więcej kofeiny, dlatego jeżeli poszukujesz codziennego pobudzenia – wybierz właśnie ją. Ma także intensywniejszy zapach i smak, w związku z czym cieszy się nieco mniejszą popularnością.

Po drugie – Ziarnista czy mielona?

Najlepsze kawy to, według koneserów, te ziarniste, a wynika to przede wszystkim z tego, że możesz wydobyć z ziaren pełnię smaku i aromatu, a do tego przygotowywać taki napój, który będzie dla Ciebie idealny. Musisz tylko posiadać specjalny ekspres z młynkiem, dzięki któremu kawa ziarnista zostanie zmielona tak, jak sobie tego życzysz. Kawa zmielona to produkt bardziej popularny i dedykowany osobom, które nie posiadają młynka.

Oczywiście dobra kawa może być również mielona, dlatego nie musisz zaopatrywać się w drogi ekspres z młynkiem, by móc cieszyć się pełną smaku i aromatu! Jeżeli natomiast taki młynek posiadasz, wybór jest prosty – kawa ziarnista!

Po trzecie – Kraj pochodzenia

Specjalistyczne sklepy z kawą sprowadzają ją z bardzo wielu miejsc na świecie i, co ciekawe, ma to duży wpływ na smak naparu. Najpopularniejsza i najbardziej sprawdzona wśród smakoszy „małej czarnej” jest oczywiście kawa z Etiopii, a jej owocowa nutka ceniona jest na całym świecie. Oczywiście dystrybutor kawy zapewni Ci nie tylko produkty z Etiopii, ale również z Ameryki Południowej czy Środkowej. W tym pierwszym przypadku mamy do czynienia z kawami o aromacie czekoladowo-orzechowym (prym wiedzie tu Brazylia), zaś w drugim – czekolada miesza się ze słodkim aromatem owoców (najpopularniejsze kraje: Gwatemala, Nikaragua i Kostaryka).

Po czwarte – Kawa jednorodna czy mieszanka?

Według wielu specjalistów najlepsze kawy to te jednorodne, które tworzone są z ziaren pochodzących z jednego regionu. Oddają one konkretny smak i dają pewność tego, że trafisz na taki smak, jakiego oczekujesz. W przypadku mieszanek może być różnie co jednak nie oznacza, że trzeba z nich ryzykować. Szczególnie, że popularne są wśród nich te o różnych nutach smakowych (kawy aromatyzowane).

Po piąte – Data palenia

Czy zdajesz sobie sprawę z tego, że kawa, którą aktualnie pijesz, zakupiona jakiś czas temu w supermarkecie, prawdopodobnie jest przeterminowana? Cóż, niestety nie jest to żart. W zwykłych sklepach, w których możemy wybierać spośród najpopularniejszych marek, nawet te najlepsze kawy mogą być magazynowane miesiącami zanim trafią na półkę. A to wiąże się z tym, że trafiają tam… przeterminowane. Sprawdzaj więc datę wypalania, która może (ale nie musi!) znajdować się na etykiecie. Jeżeli jej nie znajdziesz – nie ryzykuj. Najlepsze, świeże produkty zapewni Ci specjalistyczna palarnia kawy, w której znajdziesz kawy świeżo palone i co za tym idzie – aromatyczne oraz smaczne.

Warto wiedzieć! Kawa psuje się po około 3-4 miesiącach od daty palenia, dlatego warto zwrócić na to szczególną uwagę!

Jakie są najlepsze kawy?

Przede wszystkim sa to te, które będą Ci smakowały. Warto więc zaopatrzyć się w kilka wariantów i sprawdzić, jaki jest najbardziej odpowiedni dla Ciebie – wybór jest naprawdę duży, więc z całą pewnością znajdziesz coś, co Cię zachwyci!