Powiat Olsztyn: Niech swoim smakiem promuje Warmię!

3 min czytania

Niech swoim smakiem promuje Warmię!

To hasło towarzyszyło oficjalnemu rozstrzygnięciu konkursu na Warmiaczka wypiek na co dzień i od święta”. Spośród nadesłanych propozycji 11 przepisów walczyło o laur najciekawszego, najpyszniejszego i koniecznie nawiązującego do tradycji kulinarnych regionu warmińskiego, w konkursie zorganizowanym przez Powiat Olsztyński i PSS Społem w Olsztynie.

15 kwietnia ogłoszona została lista laureatów konkursu, nadal jednak nie wiadomo było, który z przepisów zdobył Grand Prix, którym jest włączenie warmiaczka” do oferty sklepów Społem. Werdykt został ogłoszony podczas uroczystości zorganizowanej 23 kwietnia w olsztyńskim starostwie, której towarzyszyła degustacja wypieków i spotkanie z przedstawicielami mediów.

Zależało nam na tym, żebyśmy mieli coś swojego, a przy tym warmińskiego. Zaproponowaliśmy więc twórczą i smakową zabawę w formie konkursu. Wszystkie przepisy czytałam z wielką uwagą i na pewno sięgnę po nie, bo sama lubię piec. Państwa propozycje są bardzo ciekawe oryginalne, a zarazem nawiązujące do tradycji Warmii poprzez wykorzystanie naturalnych składników takich jak miód, twaróg, owoce czy drożdże mówiła Joanna Michalska, wicestarosta olsztyński i jednocześnie przewodnicząca konkursowego jury.

Wybór nie był jednak łatwy, bo zwycięskie ciasto musi spełniać wymogi produkcyjne profesjonalnej piekarni. Od tygodnia prowadzimy próby, ponieważ proces technologiczny w piekarni jest zupełnie inny od tego w domu i nie każde ciasto da się wyprodukować na większą skalę. Dziękuję laureatom za podzielenie się przepisami, które są wykorzystywane w domach. Gratuluję odwagi, umiejętności i chęci kucharzenia dodaje Stanisław Tunkiewicz, prezes zarządu PSS Społem Olsztyn.

Ostatecznie jury przyznało:

  • Nagrodę Grand Prix , czyli tytuł**warmiaczka** ciastu miodowemu z twarogiem i owocami, którego przepis zaproponował panJakub Stefaniak(ciasto już wkrótce można kupić w sklepach będzie Społem);
  • Nagrodę za ciasto dyniowe z kremem i jeżynową żelką pani Patrycji Poczcie;
  • Nagrodę za warmiaczki z twarogiem i cynamonem” pani Justynie Staweckiej;

Nagroda Internautów za ślimaczki z konfiturą z czarnej porzeczki została przyznana pani Kamili Jastrzemskiej.

Wyróżnienie otrzymał pan Dominik Geszczyński za chleb na bazie czerwonej fasoli, musli i miodu.

Dodatkową nagrodę postanowili także przyznać piekarze olsztyńskiego Społem, którym do gustu przypadł serniczek z owocami i kruszonką zaproponowany przez panaMarcina Szałkowskiego. Jego ciasto również będzie pieczone i sprzedawane przez Społem pod nazwą Sernik warmiński”.

Jak powstało zwycięskie ciasto? Ciasto jest tak naprawdę połączeniem kilku ciast, które robi się u mnie w domu. Główną inspiracją był jednak miód, ponieważ jeżdżąc do Olsztyna, gdzie studiuję medycynę, mijam po drodze liczne ule. Będę chyba takim lekarzem-piekarzem żartował Jakub Stefaniak już po odczytanym werdykcie. Ciasto miodowe z twarogiem i owocami trafi na półki sklepów Społem PSS Olsztyn już w przyszłym tygodniu.

Ci, którzy nie chcą czekać, już teraz mogą pobrać przepisy nagrodzonych ciast:

Przepisy na warmiaczka

i spróbować zrobić je samemu. Smacznego!

Więcej zdjęć na Facebooku

Fot. Monika Nowakowska/Starostwo Powiatowe w Olsztynie

Starostwo Powiatowe w Olsztynie,

powiat-olsztynski.pl/niech-swoim-smakiem-promuje-warmie

Autor: krystian