Trzy rodzaje zdrowych oraz smacznych przekąsek

Większość z nas uwielbia spędzać wolny czas z rodziną i z przyjaciółmi. Leniwym wieczorom oraz weekendom najczęściej towarzyszy podjadanie. Niestety w takich momentach najczęściej sięgamy po niezbyt zdrowe chipsy oraz słodycze. Aby tego uniknąć, warto przygotować sobie wcześniej kilka zdrowych przekąsek – słodkich, słonych oraz pikantnych. Zaspokoją one nasz apetyt. Jednocześnie nie przybędzie nam kolejnych kilogramów. Pozostaniemy piękni i zdrowi.

Domowe chipsy z warzyw

Chyba większość z nas uwielbia chipsy. Niestety zawierają one mnóstwo soli, tłuszczu oraz innych substancji szkodliwych dla naszego organizmu. Ogólnie rezygnujemy więc z chipsów do momenty, kiedy to napadnie nas ogromny głód i w oka mgnieniu pożremy całą paczkę chipsów. Następnie przychodzą wyrzuty sumienia i ponownie przez jakiś czas ich nie jemy. Tymczasem chipsy można przyrządzić samodzielnie w domu.

Do ich przygotowania wystarczy piekarnik, warzywa tj. ziemniaki, marchewka, seler, czerwone buraczki, sól oraz ulubione przyprawy i zioła. Jak zrobić domowe chipsy? Warzywa obieramy, kroimy na cienkie plasterki posypujemy przyprawami oraz ziołami i dodajemy odrobinę oleju. Całość dokładnie mieszamy i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem. Tak przygotowane warzywa wkładamy do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni. Pieczemy je, aż będą miały złocisty kolor. Domowe chipsy nie są tak kaloryczne, jak chipsy sklepowe. A co najważniejsze – wiemy, co jemy.

Suszone owoce dla łasuchów

Czasami mamy ogromną ochotę na coś słonego i ostrego. Innym razem koniecznie musimy zjeść coś słodkiego. Częste sięganie po słodycze może się źle skończyć. Warto więc sięgać regularnie po suszone owoce. Dostarczą one nam odpowiednią dawkę cukru, o którą upomina się organizm. Jak suszyć owoce? Możemy wykorzystać do tego piekarnik. Warto jednak zaopatrzyć się w specjalne urządzenie, jakim jest suszarka do warzyw i owoców.

Możemy w niej wysuszyć sporą ilość warzyw oraz owoców, przy niewielkim zużyciu energii elektrycznej. Jest to bardziej ekonomiczne rozwiązanie od piekarnika. Jakie owoce możemy suszyć? Do suszenia idealnie nadają się jabłka oraz gruszki, śliwki, winogrona, czy żurawina. Gruszki oraz jabłka powinniśmy obrać. Skórka może być zbyt twarda po ususzeniu. Owoce kroimy na cienkie plastry, ewentualnie pozbywamy się pestek, wkładamy do suszarki do owoców i suszymy tak długo, aż będą chrupiące. Ile wynosi czas suszenia owoców? Zależy to od ich grubości oraz zawartości wody. Owoce powinny być gotowe po upływie 5-8 godzin.

Pijane śliwki w czekoladzie

Suszone śliwki możemy trochę podrasować. Na noc moczymy je w brandy. Następnie rozpuszczamy dobrej jakości gorzką czekoladę. Najlepiej zrobić to w metalowej misie, którą nałożymy na naczynie z gotującą się wodą. Do misy wrzucamy drobno posiekaną czekoladę i mieszamy, aż się rozpuści. Namoczone wcześniej śliwki maczamy w nieco przestudzonej czekoladzie i odkładamy je na papier do pieczenia ciasta lub w przegródki silikonowego pojemnika na kostki lodu. Gdy czekolada stężeje, mamy idealne czekoladki z dodatkiem alkoholu. Możemy również użyć suszonych czereśni lub wiśni. Jest to bardzo czasochłonne, ale efekt zadowoli największego smakosza. Takie śliwki w czekoladzie nie są dostępne w żadnym sklepie.

Dawniej słodycze i chipsy jadło się od święta. Był to pewnego rodzaju rarytas. Jeśli jemy je sporadycznie, faktycznie można postrzegać je jako luksus i nie odbija się to tak bardzo na naszym zdrowiu. Niestety ten „luksus” jest obecnie dostępny w każdym sklepie po bardzo przystępnej cenie. Sięgamy po słodycze i chipsy bez zastanowienia. Następnie jemy je bez opamiętania. Warto zainwestować trochę czasu i przygotować słone oraz słodkie przekąski w domu. Być może stracimy na to odrobinę naszego cennego czasu. Zaoszczędzimy za to mnóstwo czasu na czekaniu w przychodni w kolejce do specjalisty.

Jeżeli poszukujesz więcej ciekawych przepisów, sprawdź przepisy Braci Budnik na potrawy mięsne - dowiedz się więcej!